Skip to main content

Texel ontdekken

Ons eiland is een geweldige vakantieplek. Kilometers zacht zandstrand, ruige duinen, prachtige natuurgebieden. Wie van shoppen en ‘reuring’ houdt, zoekt zijn heil in het dorp. Maar Texel is ook een eiland van tradities en verhalen. Ontdek de rijke eilandcultuur in onze musea of tijdens festivals. Eén ding is zeker: de zilte zeebries en mooie zee laten je niet meer los!

Texeltips voor tijdens je verblijf

Texel Agenda

Het hele jaar staat Texel bol van de activiteiten. Een galerie of festival bezoeken, naar een zelfpluktuin of bezoekboerderij. Een middagje bioscoop of het museum induiken. Of ga op excursie in de natuur, waar een gids je alles vertelt over de flora en fauna. Bekijk de Texel Agenda en plan je vakantie! 

www.texelagenda.nl

Viervoeters

De hond zal ook dol zijn op Texel. Op de meeste stukken strand en in het bos mag hij lekker los lopen. Je kunt dus heerlijk op pad! Houd natuurlijk rekening met andere gasten. Vanwege (broedende) vogels moet de hond in de duinen aangelijnd blijven. VVV Texel heeft een handig kaartje uitgebracht. Daar vind je alle gebieden en regels rond de aanlijnplicht.

VVV-kaart

Natuurgebied De Slufter

In De Slufter heeft de zee vrij spel, afhankelijk van wind en getij. Het resultaat is een prachtig schouwspel van kreekjes en zoutminnende planten. Soms geven ze De Slufter een paarse gloed, dan kleuren ze weer dieprood. Eén ding is zeker. Je geniet altijd van weids uitzicht en luchten waar je ‘u’ tegen zegt.  

www.nationaalparkduinenvantexel.nl

IJsboerderij Labora

Een tripje naar het hoge noorden? Doen! Je wordt beloond met overheerlijk ijs. Proef ook de smaken met Texelse producten, zoals aardbeien of Texelse advocaat. Dat wordt nog lastig kiezen! Het ijs wordt ambachtelijk gemaakt met melk van eigen koeien. Labora zet ook de staldeuren open. Kun je gelijk kennismaken met de ‘hofleveranciers’. 

www.ijsboerderijlabora.nl

Lammetjes knuffelen

Schapenboerderij Texel heeft een knuffelhoek. Heerlijk: zachte lammetjesvachten strelen. Of de grote Texelse dames aaien! Boer Lennart houdt maar liefst 25 schapenrassen. In een 360 graden expositie ontdek je de historie van de Hoge Berg, de thuisbasis van de Texelse lammerij. Elke dag kun je mee het land op, voor een demonstratie schapen drijven.

www.schapenboerderijtexel.nl

Ecomare

Zeehondjes kijken blijft favoriet. Bij Ecomare kun je ze van dichtbij spotten. Maar er is meer. Mythische verhalen ontdekken via een VR-bril. Een reuze walvisskelet, een expositie over de wonderen van het Wad. Een zaal vol zeeaquaria… Je komt beslist ogen tekort. Ecomare organiseert ook excursies op Texelse natuurlocaties. Een aanrader!

www.ecomare.nl